Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Angajare Asistată  »  Servicii angajare  »  Acces studii profesionale
Acces studii profesionale
Unde să îmi continui studiile profesionale?

Ai luat marea decizie de a-ți continua studiile profesionale? Mult succes!

     Sper că ai reușit să faci alegerea pentru tipul de studii profesionale pe care îl vei urma. Dacă nu, atunci în cele ce urmează te voi ajuta să iei o decizie corectă.

În primul rând, trebuie să știi că în Republica Moldova persoanele cu dizabilități au dreptul la educație, instruire și pregătire profesională și la crearea condițiilor necesare pentru realizarea acestui drept, conform Legii nr.60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Astfel, conform art.32 al legii menționate mai sus, pregătirea profesională şi ridicarea nivelului profesional al persoanelor cu dizabilităţi se face în instituţii de învăţământ, în întreprinderi specializate şi la locurile de muncă protejate, conform programului individual de reabilitare şi incluziune socială și se realizează sub diferite forme, inclusiv învăţământ de zi, învăţământ seral, învăţământ cu frecvenţă redusă, învăţământ la distanţă, învăţare individuală, învăţare în cadrul grupurilor, în clase speciale şi conform planurilor de învăţământ individuale, inclusiv instruirea la domiciliu sau în cadrul programelor de educaţie nonformală.


Școală profesională?

                                        Colegiu sau poate universitate?

                                                                                               Tu pentru ce tip de instituție de învăţământ optezi?

Şcoala profesională este unitate de formare profesională care asigură formarea profesională iniţială a muncitorilor calificaţi, în termen de 1-5 ani în limitele categoriilor de calificare existente. Studiile în şcoala profesională finalizează cu susţinerea examenului de calificare şi eliberarea unui certificat de calificare. Certificatul de calificare permite încadrarea în câmpul muncii. (Pentru mai multe informații accesaţi linkul https://edu.md/ro/invatamint-secundar-profesional/)

Liceul profesional este o unitate de învăţământ care realizează învăţământul secundar general şi obţinerea unei meserii, în termen de 3 ani, în limitele categoriilor de calificare I-IV şi pregătirea secundar generală. Studiile în liceul profesional finalizează cu susţinerea examenului de bacalaureat profesional. Diploma de bacalaureat profesional permite angajarea în câmpul muncii, precum şi accesul în învăţământul profesional avansat sau în învăţământul superior, la una din specialităţile profilului studiat iniţial.

Colegiul este o unitate de învăţământ profesional avansat, care asigură pregătirea cadrelor de specialişti pentru activităţi de organizare şi executare în diverse domenii ale economiei naţionale şi sfera socială. În colegii sunt admişi la studii absolvenţi de gimnaziu, de şcoli medii de cultură generală, de licee. Durata studiilor pentru persoanele cu studii gimnaziale constituie 4 ani, iar pentru persoanele cu studii medii de cultură generală sau de licee – 2 ani. (Pentru mai multe informații accesați linkul https://edu.md/ro/invatamint-mediu-de-specialitate/)

Universitate/Academie – unitate de învăţământ, care care asigură un nivel de calificare adecvat exercitării unei profesii în vederea inserției pe piața forței de muncă, prin cunoștințe generale și de specialitate corespunzătoare. Studiile de licență sunt finalizate prin examenul de licență, în urma căruia se obține diploma de licență. Studiile universitare licențiate durează 3-4 ani, iar accesul la studii universitare se face în bază diplomei de bacalaureat.
Lista detaliată a instituțiilor de învăţământ profesional mediu și profesional o găsești aici https://nou.edu.md/?lng=ro&MenuItem=3.
Sper că te-am ajutat să faci diferența între tipurile de instituții de învăţământ și să iei o decizie corectă în ceia ce privește pregătirea profesională!

 

Baftă și mult noroc.

În noul an de studii sper să fii unul din mii de” bobocei” la specialitatea dorită de tine!

 


Accesări: 2470

Acces studii profesionale

În Republica Moldova se organizează anual campanii de depunere a actelor pentru admiterea în școli profesionale, colegii și universităţi. Comisiile de admitere îşi încep activitatea de dimineaţă (8.30 - 9.00) şi până aproape de ora 17.00, cu o durată de cel puțin 15 zile. Comisiile recepţionează, până în ultima zi de activitate a lor, toate actele de la toţi concurenţii şi abia după aceasta se selectează candidații. Astfel, fie că depui documentele în prima zi, fie că în ultima zi, actele tale oricum vor fi examinate. Citeşte mai mult...

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2021 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 842428 | Total ieri: 404 | Total azi: 40
PAGINA ÎN SUS