La prima vedere, procesul de angajare în câmpul muncii pare a fi un lucru nu foarte complicat. Faci studii, acumulezi experiență în domeniu, creezi un CV impecabil și te prezinți cu brio în fața angajatorului la interviu. Însă, o bună parte din persoanele cu dizabilități din Republica Moldova întâmpină la angajare un șir de provocări. O parte din ei nici nu ajung la interviul de angajare, fiind refuzați din start din cauza dizabilității, desigur, evocându-se motive mai diplomatice, de genul „La moment, nu avem locuri de muncă accesibile pentru persoane cu dizabilități” sau „Ne pare rău, acest loc de muncă deja nu mai este vacant”. Iată de ce, nu există o bucurie mai mare pentru o persoană cu necesități speciale, care, după angajare, se simte persoana potrivă la locul de muncă dorit. Doar imaginați-vă ce simte persoana, care găsește munca ce îi aduce nu doar un venit lunar stabil, dar și plăcere sufletească.
Dorina este o tânără din raionul Criuleni cu o dizabilitate somatică din copilărie. Ea mereu a visat să devină independentă și să aibă un venit stabil, care să-i permită să-și asigure un trai decent.
Provocările Dorinei până a se adresa la „MOTIVAȚIE”
Mama tinerei, dna Natalia, povestește că, până a se adresa după suport la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Dorina, care este cusător de specialitate, s-a confruntat la angajare cu nemeroase provocări: „Atunci când angajatorii auzeau de problema de sănătate a Dorinei, ei nu doreau să ia responsabilitatea de a o angaja. Chiar dacă Dorina urmează un tratament medicamentos, angajatorii aveau frică de o eventuală înrăutățire a stării ei de sănătate – a explicat mama Dorinei – mai ales dacă acutizarea stării ei de sănătatea se întâmpla la locul de muncă. Atunci când Dorina a lucrat în calitate de croitoreasă și i s-a făcut rău, angajatorul a concediat-o, chiar dacă ea lucra foarte bine. După discuții de informare despre boala Dorinei, angajatorul a încercat s-o întoarcă înapoi la muncă, însă Dorina a refuzat. Se supraobosea la muncă, ca să poată continua în așa ritm. În plus, ea simțea că își dorește ceva mai mult”.
Pentru a-și găsi un loc de muncă, Dorina a stat la evidență timp de câteva luni la organele competente să ofere suport în angajare din regiunea sa de baștină, dar fără rezultat. Dorina a stat un an de zile acasă, fără a avea un un loc de muncă, până la începutul acestui an, când a aflat despre Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, unde s-a adresat imediat după suport în angajare.
Datorită sârguiței, efortului depus și responsabilității de care a dat dovadă, din august 2020 Dorina a fost angajată cu suportul asociației în calitate de ambalator manual în secția de producere a companiei Kabotex-SRL. Dorina este satisfăcută de munca prestată și se înțelege bine cu colectivul.
Angajatorul a fost foarte deschis pentru angajarea Dorinei, fiind în prezent mulțumit de abilitatea ei de a munci productiv și calitativ. El cunoștea faptul că tânăra beneficiază de tratament medicamentos, care îi permite ca starea ei de sănătate să nu se agraveze. Angajatorul a rugat doar să i se spună ce măsuri concrete trebuie să întreprindă în cazul în care Dorina se va simți rău la locul de muncă. Managerul de caz al Dorinei a oferit toată informația necesară pentru angajator cu privire la primul ajutor în caz de apariție repetată a manifestărilor problemei ei de sănătate. Angajatorul s-a informat cu privire la cauzele, simptomele și măsurile necesare care trebuie să fie întreprinse în caz de recidivă. Mama tinerei ne-a mărturisit că angajatorul nu face diferență dintre Dorina și ceilalți colegi, important e ca tânăra să-și realizeze munca bine și la timp. În opinia mamei tinerei, rari angajatori sunt atât de receptivi și deschiși în asemenea situații precum angajatorul Dorinei.
Managerul de caz al tinerei s-a implicat activ ca s-o ajute pe Dorina să depășească toate fricile legate de starea ei de sănătate și un eventual refuz din partea angajatorului. Specialista în Angajare Asistată a ajutat-o pe Dorina să-și sporească încrederea în forțele proprii, contribuind la creșterea motivației tinerei pentru angajare. Aceasta a beneficiat de suport în pregătirea pentru interviul de angajare, de formarea a deprinderilor de căutare a unui loc de muncă potrivit și comunicarea cu angajatorul. Dorina a fost susținută de managerul de caz de fiecare dată când a suportat o acutizare a bolii la locul de muncă. Încetul cu încetul, Dorina a depășit frica și neîncrederea în forțele proprii. Deschiderea și suportul angajatorului a însuflețit-o și a ajutat-o să învețe lucruri noi și să depășească toate provocările. Mai mult ca atât, acum Dorina este un exemplu pentru alții. Ea a devenit acea persoană care e gata să spună angajatorului un cuvânt de bine pentru alte persoane cu dizabilități, care vor fi recomandate de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova la compania în care activează aceasta.
Tânăra planifică să meargă la niște cursuri de reprofilare în domeniu, care pe viitor îi vor permite obțină un venit mai înalt la locul de muncă. Ceea ce înseamnă pentru Dorina un pas înainte, un progres în stabilirea planurilor de viitor, o canalizare a eforturilor.
De asemenea, fiind deja o persoană angajată în câmpul muncii, din salariul primit, Dorina vrea să cumpere material ca să confecționeze la comandă măști de protecție în perioada pandemiei, un mic proiect de antreprenoriat social.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.