Orice istorie de succes începe cu o schimbare. De la depășirea fricii de acțiune până la valorificarea la maxim a potențialului de muncă.
Poate că situația Eugeniei ar semăna cu alte mii de istorii ale femeilor din Moldova, dacă această doamnă nu ar fi deosebită prin caracterul său puternic, responsabilitate și dorința mare de a învăța. Gradul accentuat de dizabilitate, pe care o are din copilărie (ea se deplasează în cârje), nu a împiedicat-o pe Eugenia să devină un exemplu pentru copiii săi și familie. Ea a demonstrat că pentru a-ți atinge scopul în viață, nu există scuze.
Suntem la părinți 5 copii – povestește Eugenia – Când părinții plecau la lucru, fiecare dintre noi avea de făcut anumite sarcini prin casă sau ogradă, ne ajutam reciproc. Chiar și cu copiii din mahala mă înțelegeam foarte bine, inclusiv la năzbâtii (spune zâmbind Eugenia), pentru că urcam și eu în copac. Copiii nu mă percepeau diferit, chiar dacă foloseam bastoane.
Pe parcursul vieții Eugenia s-a confruntat cu mai multe situații de discriminare pe motiv de dizabilitate. Acestea au făcut-o mai puternică și au motivat-o să facă o schimbare în viața sa.
Programul ONU de Stagii pentru Diversitate
Din s. Vărzăreștii Noi, raionul Călărași, Eugenia s-a mutat la Chișinău. Încurajată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), în decembrie 2019 ea a aplicat la Programul ONU de Stagii pentru Diversitate cu durata de 5 luni, după care a fost angajată la ONU în departamentul de contabilitate, direcția operațiuni, cu grafic part-time. Eugenia mărturisește că se simte foarte bine la locul de muncă, unde a fost acceptată cu căldură de colegi.
În prezent, mă ocup de arhivarea documentației și fac operațiuni la bancă – spune Eugenia – În perioada stagiului la PNUD, mi-am dezvoltat noi competențe de lucru nu doar la computer, dar și în comunicarea cu oamenii. Dacă până la angajare nu cunoșteam engleza, deja am început s-o învăț desinestătător și o practic în discuție cu colegii.
Profesia m-a ales pe mine
Mi-am dorit foarte mult să devin medic dar, atunci când am mers la Colegiul de medicină, mi s-a refuzat categoric primirea actelor – spune Eugenia – Singurul domeniu propus la acel moment a fost farmaceutica, care era la Bălți, fapt care nu mi-a convenit. De aceea, m-am hotărât să-mi fac studiile în contabilitate la Colegiul Financiar-Bancar.
După absolvirea Colegiului, Eugenia a studiat programul 1C la Institutul de management ”IMI-NOVA”. Acesta a fost încă un pas spre angajarea ei. În anii în care nu lucra, Eugenia avea în prim plan familia și copiii. Atunci când ieșea din casă se confrunta destul de des cu priviri lungi, mai ales când își ducea în brațe copilul. Soțul a fost persoana care a susținut-o, fiindu-i mereu alături.
Până la intrarea în Programul Angajare Asistată, implementat cu succes de AMM, Eugenia era mai mult interesată de munca de la domiciliu, fiindcă avea copil mic și îi lipsea experiența de muncă. Cu timpul, ea a început să-și conștientizeze valoarea profesională, nu doar rolul de mamă și casnică, fapt care i-a sporit gradul de încredere în sine.
În prezent, am un soț și doi băieți minunați, unul de 14 și altul de 5 ani. Munca îmi permite să acord destulă atenție familiei, dar și să mă dezvolt în plan profesional. Aș dori ca angajatorii să aibă mai multă încredere în persoanele cu dizabilități și să le dea șansa să-și demonstreze potențialul de muncă. O șansă oferită la timp poate schimba destine.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.