Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Angajare Asistată  »  Istorii de succes
Istorii de succes
Niciodată nu e târziu să-ți îndeplinești visul
Publicat: 16.12.2019   

Aliona este o fire sociabilă, pozitivă și plină de curaj. Recent, s-a împlinit visul ei cel mare – tânăra a devenit studentă în anul I la Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din or. Chișinău.

Scaunul rulant i-a fost mereu un bun ajutor la deplasare, atunci când a activat în calitate de voluntară la un centru de zi din satul ei natal, Crasnoarmeiscoe din raionul Hîncești, sau când a hotărât să facă o schimbare vizibilă pentru localitatea sa. Prin intermediul unui grant obținut, Aliona a implementat un  proiect, în colaborare cu autoritățile locale, care i-a permis instalarea echipamentului sportiv într-un parc din satul ei natal.  

Majoritatea copiilor interacționează pentru prima dată cu colegii de clasă la vârsta de 7 ani. Aliona a studiat 9 clase la domiciliu, fiindcă școala din comunitate nu era accesibilă. Tânăra a avut ocazia să învețe alături de semeni abia la vârsta de 19 ani, când a devenit studentă la colegiu.

Aliona, cum a fost pentru tine să studiezi 9 clase la domiciliu?

Școala mea nu a fost accesibilă deloc. În scaun rulant puteam doar să intru liber pe teritoriul școlii. Atât. Când am fost înmatriculată la studii, a fost introdusă și legea conform căreia profesorii puteau veni acasă. Astfel, mergeam la școală doar de 2-3 ori pe an la petrecerile școlare. Nu am avut practic deloc posibilitatea să comunic cu alți elevi de vârsta mea.

În pofida provocărilor legate de accesibilitate, Aliona a decis să continuie studiile profesionale în contabilitate, căci îi plăcea lucrul cu cifrele și hîrtiile, dar și să-și schimbe locul de trai, decizie care nu a fost deloc ușoară pentru ea.

Cum ai luat decizia să continui studiile în capitală?

M-am gândit foarte mult timp să mă duc la studii sau nu. Dar, am decis că îmi doresc un viitor mai bun, căci nu vreau să rămân fără studii în satul meu natal, unde nu mi s-au deschis alte oportunități în afară de voluntariat. Am înțeles că vreau să am banul meu, sa fiu independentă financiar de părinți și să-mi pot realiza singură visele.

Cu susținerea Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), Aliona s-a adresat la administrația Centrului de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău cu solicitarea de a fi accesibilizat blocul de studii și cel puțin un cămin la necesitățile persoanei utilizatoare de scaun rulant. După evaluarea accesibilității blocului de studii și a căminelor, specialistul AMM în adaptare spații a venit cu recomandări către administrația instituției. Astfel, Colegiul a devenit mai accesibil, fiind dotat cu ascensor și două veceuri adaptate pentru persoane în scaun rulant, iar căminul – cu o rampă de acces la intrare, o rampă în interior, baie și veceu adaptat în cameră.

Din momentul în care Aliona s-a adresat pentru prima oara la AMM și până în momentul în care a devenit studentă cu acte în regulă, au trecut exact 2 ani. Acești ani au fost plini de evenimente care au contribuit la schimbarea Alionei ca personalitate.

Aliona, cum s-a întâmplat că, fiind admisă cu frecvență la zi în Centrul de excelență în economie și finanțe pentru anii 2018-2019, ai început studiile în contabilitate abia în 2019?

Am așteptat un an academic acasă, fiindcă a durat reparația la blocul de studii. Pentru a-mi fi asigurat accesul, au fost instalate bare de suport la rampă și camera de baie din cămin. Nu puteam să mizez în acea perioadă doar pe ajutorul mamei ca să-mi fac studiile.

Care este relația ta cu colegii?

La început, pentru mine era mai complicat să mă adaptez la gălăgie. Acum mi-am facut noi prieteni în rândul colegilor și ne ajutăm reciproc.

Care, în opinia ta, este cea mai mare realizare a ta?

Faptul că îmi fac studiile acolo unde mi-am dorit, deși am trecut printr-o serie de provocări.

De ce fel de suport ai beneficiat din partea AMM?

La început, eram indecisă privind studiile. Însă, după trainingul de la Vadul lui Vodă de pregătire pentru muncă, am văzut mai multe exemple pozitive de oameni la fel ca și mine, care își crează singuri viitorul. M-a inspirat foarte mult echipa AMM, dar și unul din participanții la training pe nume Nicu, care m-a încurajat foarte mult să continui studiile. El mi-a povestit istoria sa de viață și am înțeles că pot deveni și eu mai independentă. Chiar după acea instruire, atunci când am revenit acasă și mama mi-a spus “Nu fă asta, o să fac singură”, i-am răspuns că “dacă pot realiza ceva util, voi face cu forțele proprii”.

Aliona, ce te-a determinat să te implici spre binele comunității?

Când am aplicat la grant, nu știam ce presupune un proiect. Dar, puțin câte puțin, a venit și schimbarea. Am înțeles că pot și eu investi în binele comunității.

Cum ai reușit să obții susținerea primarului din satul tău natal?

Cu primarul satului suntem într-o relație bună. Când am mers la el, acesta m-a susținut și m-a ajutat la scrierea proiectului. După consultarea cu oamenii din sat, am decis împreună în ce domeniu va fi proiectul.

Dorința mare de schimbare a determinat-o pe Aliona să fie mult mai activă și să accepte fiecare invitație la diferite evenimente sociale, unde a învățat să vorbească în fața unui public larg și, astfel, povestea ei a ajuns să fie relatată în mass-media.

Ce mesaj motivațional ai pentru alți tineri?

Dacă ai un scop, pe care vrei să-l atingi, indiferent de obstacolele care îți apar în cale, trebuie să mergi înainte pentru realizarea visului tău. Viața ne oferă provocări, dar și soluții.

Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova aduce sincere mulțumiri administrației Centrului de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău, care a făcut tot posibilul ca dorința Alionei de a-și continua studiile să devină realitate! Ceea ce înseamnă pentru ea mai mult decât un vis – studiile sunt șansa ei pentru un viitor mai bun, un trai decent și independent.

Sursa foto: Centrul Media pentru Tineri și AMM.

 Istorii de succes

Accesări:
Людмила родом из Одессы. Она приехала в Молдову с начала конфликта на Украине. В Кишиневе она живет с двумя детьми, которых она растит сама... Citeşte mai mult...
Accesări:
Поддержка ближнему это то, что нас объединяет как людей в трудную минуту. Мы хотим познакомить вас с историей беженки с Украины, оптимизму которой и силе характера можно только позавидовать... Citeşte mai mult...
Accesări:
Татьяна родом из Молдовы. 20 лет назад она вышла замуж и уехала на Украину. У нее двое детей – сын и дочь... Citeşte mai mult...
Accesări:
Balkan Pharmaceuticals este o companie, care a fost deschisă pentru colaborare cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova. Cu suportul Asociației, începând cu luna aprilie a acestui an în cadrul companiei au fost angajate două persoane noi, Petru și Natalia. În prezent ele activează în calitate de operatori în secția de ambalare a produselor medicamentoase. Istoria lor de viață a demonstrat că, în pofida diferenței de vârstă, experienței de muncă și tuturor provocărilor cauzate de dizabilitatea de auz, angajarea de succes este posibilă... Citeşte mai mult...
Accesări:
Orice angajare este meritul tuturor actorilor implicați în acest proces important, dar și complex: persoana cu dizabilități, angajatorul, familia persoanei, dar și specialistul în Angajare Asistată, care depune maxim efort ca persoana să găsească un loc de muncă, care să corespundă abilităților și competențelor sale... Citeşte mai mult...
Accesări:
Istoria Angelei Boz este una fericită în acest sens. Aceasta a absolvit Școala Specială pentru Nevăzători și Slabvăzători din orașul Bălți, iar găsirea unui loc de muncă a rămas doar un vis neîndeplinit mai mulți ani la rând, deoarece Angela a fost nevoită să stea acasă să îndeplinească anumite munci gospodărești pentru a putea în acest mod să îngrijească mama grav bolnavă. În urmă cu patru luni tânăra a venit în Chișinău pentru a beneficia de niște cursuri de reabilitare destinate persoanelor cu dizabilități de vedere... Citeşte mai mult...
Accesări:
Dumitraș are 24 de ani și este originar din raionul Cantemir. Tânărul și-a făcut studiile la Școala-internat din Hâncești: „După ce am terminat școala – povestește tânărul – vroiam foarte mult să-mi continui studiile la o școală profesională ca să obțin o profesie, după care să-mi găsesc un loc de muncă. Mama însă se temea să mă dea la studii unde învațau copii cu abilități depline, ca starea mea de sănătate să nu se agraveze”... Citeşte mai mult...
Accesări:
Dionisie Cucovici are 36 ani și este originar din s. Fârlădeni, raionul Căușeni. El este membrul Grupului de inițiativă AID din Căușeni, dar și membru activ al Consiliului Raional de Participare Căușeni (CRP Căușeni). Alături de colegul său Vasile Savca ... Citeşte mai mult...
Accesări:
Viața bate filmul. Asta o demonstrează povestea lui Anatolii, un bărbat de 45 ani, originar din Chișinău. Mai bine de 15 ani el a lucrat într-o companie în calitate de tehnician la aparate de înaltă performanță. Fiind un bun profesionist în domeniul tehnic, cu o experiență de 20 de ani, el își dorea mult să continue să se perfecționeze în această sferă, însă s-a confruntat cu provocări pe criteriul dizabilității... Citeşte mai mult...
Accesări:
Ludmila Cabac este din Taraclia și are 29 de ani. Deși este adultă, ea are înălțimea unui copil de 10 ani. Din copilărie tânăra a fost diagnosticată cu o boală rară, numită nanism. Din aceste considerente Ludmila a învățat mai întâi la o școală specială, iar mai apoi a finalizat școala medie de cultură generală din satul natal. Imediat după finalizarea studiilor la școală, tânăra își dorea o activitate, dar gândul cu ce ar putea să se ocupe și cum se descurcă persoanele de statură mică, o neliniștea mereu. Citeşte mai mult...
Accesări:
Încă de pe băncile școlii Djunara Nuriev visa să devină cosmetolog. Pentru a cunoaște detaliile profesionale și secretele acestei specialități, Djunara a absolvit Școala Profesională de Industrie Ușoară din Chișinău, la specialitatea Cosmetologie, urmând mai apoi cursurile de masaj oferite de Centrul „Spre succes”... Citeşte mai mult...
Accesări:
Ce poate fi mai important decât deschiderea, suportul și implicarea din partea angajatorului, atunci când vorbim despre o angajare de succes? Atunci când nu se face diferență dintre o persoană cu dizabilități și una cu abilități depline. Important ca sarcinile de muncă să fie realizate conștiincios și la timp... Citeşte mai mult...
Accesări:
Marin este un tânăr sociabil, cu un simț al umorului bine dezvoltat. El a finisat studiile gimnaziale în localitatea sa de baștină din Soroca. Marin a înțeles în timp că dacă vrea să se dezvolte în plan personal cât și în cel profesional, trebuie să facă primii pași spre o schimbare. Astfel, a decis să treacă cu traiul în Chișinău, unde considera că va avea mai multe șanse de a se realiza... Citeşte mai mult...
Accesări:
Se trezește dimineața la ora 6.00. La 8.00 este deja la muncă și îi întâmpină cu zâmbet pe primii săi clienți. Olimp prestează servicii de multiplicare prin fotocopiere (xerox) în incinta Centrului Multifuncțional din or. Chișinău. Cu suportul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, tânărul a dezvoltat propria mini-afacere. Din banii câștigați el își asigură consumabilele pentru serviciul de xerox, chiria în oraș și cheltuielile pentru viața de zi cu zi... Citeşte mai mult...
Accesări:
La prima vedere, procesul de angajare în câmpul muncii pare a fi un lucru nu foarte complicat. Faci studii, acumulezi experiență în domeniu, creezi un CV impecabil și te prezinți cu brio în fața angajatorului la interviu ... Citeşte mai mult...
Accesări: 1712
Responsabilitatea, sârguința și dorința mare de a munci pentru a-și ajuta familia, au fost calitățile care l-au determinat pe Dumitru să facă primii pași pentru a fi angajat Citeşte mai mult...
Accesări: 1434
Este o adevărată luptătoare. În cea mai frumoasă perioadă din viața ei, când purta sub inimă cel de-al treilea copil, Taisia a primit o veste zguduitoare ... Citeşte mai mult...
Accesări: 1361
Visează că-ntr-o bună zi orașul său natal Hîncești va deveni accesibil pentru toți. Consideră că doar prin implicare activă poate schimba ceva la nivel local și o face cu succes de mai mulți ani... Citeşte mai mult...
Accesări: 1136
Orice istorie de succes începe cu o schimbare. De la depășirea fricii de acțiune până la valorificarea la maxim a potențialului de muncă... Citeşte mai mult...
Accesări: 1832
Atunci când dorința de a munci este mare, iar curajul și puterea de caracter vin mâină în mâină, nu mai există loc pentru bariere. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 51

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2022 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 845476 | Total ieri: 321 | Total azi: 173
PAGINA ÎN SUS