“Locul de muncă mi-a schimbat viața, iar plăcerea de a merge zi de zi la serviciu mă face un om fericit” – spune Dorina, angajată prin intermediul Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) în funcția de cusătoreasă în cadrul companiei Macovei Textil SRL din luna decembrie 2018.
Dorina este o tânără de 29 ani, care a visat mereu să devină cusătoreasă. Din copilărie a văzut cum coase mama, mătușa, verișoarele ei și a hotărât să urmeze această tradiție frumoasă: “Când eram micuță spuneam mamei că vreau să devin ca ea, cusătoreasă. Mama, însă, se temea că îmi va fi prea dificil și n-o să reușesc să mă descurc cu munca propusă de angajator din cauza problemelor de vedere. Dar eu m-am ambiționat și am hotărât să aleg ceea ce-mi place mai mult”.
Calea spre succes nu a fost una ușoară. Diagnosticată cu PCI, Dorina și-a făcut studiile ca cusător la Liceul cu profil tehnologic pentru copii cu vederea slabă, după care a urmat studiile la Școala de meserii pentru surzi și hipoacuzici din Chișinău unde a învățat arta croitoriei. Faptul că Dorina a avut colegi cu dizabilitate auditivă, nu i-a permis să-și dezvolte abilitățile de comunicare în egală măsură cu semenii ei fără dizabilități. Tânăra comunica cu colegii săi doar în scris.
După absolvirea studiilor, ea a făcut mai multe încercări de angajare, însă fără rezultat: “Când veneam la interviu – spune tânăra – angajatorii îmi vedeau ochelarii și mă refuzau îndată, fără să am posibilitatea să încerc munca. Ei își motivau decizia că nu mă voi descurca cu sarcinile propuse la locul de muncă cu așa vedere slabă sau că nu le voi putea îndeplini la viteză”.
O perioadă de timp, Dorina a activat în funcție de muncitor la lucru manual, unde a trecut prin experiențe mai puțin plăcute, care au făcut-o să se simtă discriminată. De exemplu, nu i-a fost majorat la timp salariul, de rând cu ceilalți angajați, în condiții în care volumul de muncă s-a mărit. Atunci când au fost făcute disponibilizări, Dorina a fost printre primele angajate care au fost concediate fără un temei legal. Fapt care desigur a decepționat-o și a făcut-o mai reticentă față de angajatori.
Îndrumată de fratele său mai mare, ea s-a adresat la AMM în luna noiembrie 2018, după doi ani fără un loc de muncă.
În cadrul programului Angajare Asistată, Dorina a participat initial la stagiul de pregătire pentru încadrarea în câmpul muncii, organizat de AMM. Acolo ea și-a dezvoltat abilitățile de comunicare, a făcut prieteni noi în rândul participanților, devenind cu timpul sufletul grupului de participanți la stagiu. Ea a învățat cum trebuie să arate un CV bun și cum să se prezinte la un interviu de angajare ca să aibă succes.
Succesul nu s-a lăsat mult așteptat. Chiar dacă avea emoții în timpul interviului la compania Macovei Textil SRL, ea s-a prezentat foarte bine la partea practică, cusând pentru prima dată la o mașină automată. În scurt timp după interviu, ea a fost angajată în calitate de cusătoreasă în cadrul companiei, unde coase tălpi pentru botoșei, ajută la împachetare, la încleiat sau face tichete pentru papucei: “La început recunosc că aveam emoții că nu mă voi descurca – spune tânăra – dar am depășit frica și, acum, dacă ceva nu cunosc, angajatorul îmi explică și îmi dă ocazia să încerc mai multe tipuri de munci”.
Acomodarea locului de muncă
Dorina este singura persoană cu dizabilități care lucrează la compania Macovei Textil SRL. Angajatorul spune despre Dorina că este o persoană sârguincioasă, responsabilă și care foarte repede s-a integrat în colectiv. Ea depune efort pentru îndeplinirea sarcinilor, chiar dacă uneori face munca mai încet. Cu toate acestea o face calitativ, cu implicare și dăruire. Angajatorul a apreciat efortul tinerei de a obține rezultate, de aceea a creat toate condițiile pentru ca Dorina să se simtă bine la locul de muncă în noul colectiv.
Întreprinderea în care activează Dorina este specializează în coaserea pielii, cu toate acestea, activitatea Dorinei este diferită, ea coase botoșei din blană, astfel încât sarcinile propuse sunt conform posibilităților sale. Ea, de exemplu, nu este implicată în procesul de prelucrare a pielii, care este un material lucios și îi afectează vederea.
Pasiunea pentru hand-made
Dibăcia sa de a lucra cu mâinile s-a regăsit perfect în dragostea ei pentru frumos. Acum, în arsenalul său, Dorina are confecționate în jur de 8 broderii și 10 lucrări croșetate, care îi bucură ochiul. Pasiunea pentru hand-made, mărturisește tânăra, a început la școală: “Educația tehnologică era cel mai preferat obiect al meu. Vedeam cum mama confecționa broderii în goblen și croșetate. Cea mai mare lucrare a mea a fost o icoană brodată”.
Pentru mulți din tineri a căror dizabilitate este vizibilă (la fel ca și în cazul Dorinei), comunicarea cu ceilalți, dar și angajarea devine o adevărată provocare, din motiv că comunitatea îi izolează, fără a încerca pentru început să-i cunoască și să-i ofere o șansă. Compania Macovei Textil SRL este un bun exemplu pentru alți angajatori în vederea acomodării locului de muncă. Acum serviciul este un motiv de bucurie pentru Dorina, care și-a văzut visul din copilărie împlinit și a devenit independentă financiar. Datorită angajării, ea a depășit timiditatea, a devenit mai încrezută în sine, mai sociabilă și mai deschisă de a accepta noi oameni și experiențe în viața sa. Îi urăm Dorinei mult succes în calea dezvoltării sale personale și profesionale!
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.