Nu în zadar se spune că provocările vieții ne fac mai puternici. Este și istoria lui Igor B., un tânăr de 32 ani, originar din r. Nisporeni, care și-a croit propriul drum spre succes. Din cauza dizabilității nu a fost acceptat într-o școală obișnuită. A făcut studiile la Școala-internat din Ialoveni. Timp de 9 ani (până la absolvirea clasei a noua), el a fost departe de casă și de părinți. Ulterior, nu a avut oportunitatea să își continue studiile și să obțină o profesie.
În căutarea unui trai mai bun
Igor a avut experiența lucrului peste hotare, unde credea că viața lui se va schimba radical. A încercat câteva munci: măturător, în construcție, însă fără prea mari schimbări, căci nu avea acel venit stabil, ce i-ar aduce satisfacție și i-ar permite să ducă un mod de trai independent. În cele din urmă, tânărul s-a hotărât să revină acasă, vroia să fie mai aproape de părinți.
La început i-a fost mai greu. Fostul său loc de muncă la o fabrică era deja ocupat, iar alți angajatori îi dădeau permanent refuz, motivând că nu s-ar putea descurca: “Angajatorii se uitau cum pun piciorul și nu atrăgeau atenție la cuvintele mele – povestește Igor – Ei îmi ziceau că tu ești persoană cu dizabilități și n-o să poți sta în picioare. Am încercat diverse munci necalificate, dar peste tot am primit refuz, până într-o zi m-am adresat la Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova”.
“Stagiul de la Vadul lui Vodă m-a ajutat să fiu mai autonom”
Igor a participat la instruirea de la Vadul lui Vodă din februarie 2017 privind dezvoltarea abilităților de muncă pentru persoane cu dizabilități. Acolo el a învățat cum să se prezinte la un interviu de angajare, cum să-și valorifice potențialul de muncă existent și să facă față provocărilor. A învățat ce înseamnă un CV și care este importanța acestuia în căutarea unui loc de muncă:
„Stagiul de la Vadul lui Vodă m-a ajutat să fiu mai autonom, să am mai mult curaj și optimist – spune Igor – Dacă la început eram timid și mă temeam să vorbesc cu angajatorul, experiența acumulată pe parcursul stagiului m-a făcut să mă simt mai liber, mai independent, iar comunicarea cu specialiștii AMM, dar și cu tineri aflați ca și mine în căutarea unui loc de muncă, m-a făcut să evoluez”.
Și i-a reușit! După mai multe încercări și experiență acumulată, susținut de AMM, Igor a fost angajat la compania cu capital străin Oiltech SRL, care se ocupă de producerea protectoarelor pentru țevi. De patru luni el muncește la compania respectivă, ce numără aproximativ 430 de angajați, dintre care 29 sunt persoane sunt cu nevoi speciale. Făcând parte dintr-un colectiv numeros, dar prietenos, Igor a reușit să-și creeze noi cunoscuți și prieteni. El a devenit mult mai sociabil, mai încrezut în forțele proprii și mulțumit că poate contribui la bunăstarea proprie și a familiei.
Facilități pentru angajații cu dizabilități
Tânărul lucrează în ture ca operator la secția de ștampare. El a povestit cu entuziasm despre facilitățile pe care le oferă compania angajaților săi, inclusiv celor cu dizabilități: „Persoanele cu dizabilități angajate aici au un bonus – spune Igor – patronul companiei le achită chiria persoanelor din afara Chișinăului. De asemenea, compania ne oferă și un prânz gratuit”.
Participant la activitatea “În umbra unui angajat”
Igor a participat la multe interviuri televizate, cu implicarea echipei Asociației ”MOTIVAȚIE” din Moldova, unde a putut să-și expună propriile păreri și succese pe care le-a obținut: “După ce am participat la acțiunea “În umbra unui angajat”, am simțit cum s-a schimbat atitudinea oamenilor din anturajul meu. Oamenii au început să mă oprească în stradă – spune Igor zâmbind – și să-mi spună că m-au văzut la televizor. Experiența asta m-a ajutat să-mi controlez mai bine emoțiile, dar și să-mi expun mai bine gândurile. Am observat că și comunicarea cu rudele a devenit mai bună.
La evenimentul “În umbra unui angajat” am vorbit tinerilor despre experiența mea de muncă la companie, cum am reușit să fac față provocărilor și i-am îndemnat să fie curajoși, optimiști și să nu dea niciodată mâinile-n jos, chiar dacă nu le-a reușit ceva de la prima încercare”.
“Bate și ți se va deschide!”
Igor își dorește să continue munca la Oiltech SRL, să evolueze în plan profesional până la funcția șefului de tură și să întemeieze o familie: „Aș dori ca persoanele cu dizabilități să nu-și piardă speranța, dacă încă nu au un loc de muncă – spune Igor – Trebuie să rămâi mereu pozitiv, căci se va găsi locul vacant care ți se potrivește cel mai bine”.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.