Nevoia de a munci și a te realiza pe plan profesional este una caracteristică pentru fiecare persoană și nu se referă la starea de sănătate. În cazul Irinei Cristin, care este o tânără cu dizabilitate locomotorie de 30 ani, locuitoare a orașului Chișinău, necesitatea de a avea o ocupație profesională și de a putea contribui la bugetul familiei s-a materializat de curând, datorită angajării în câmpul muncii prin intermediul Asociației ”MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM).
Irina s-a adresat la AMM după suport în căutarea unui loc de muncă în luna octombrie 2017. Despre prima sa interacțiune cu AMM tânăra povestește: “Am găsit informații în internet despre faptul că Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova asistă persoanele cu nevoi speciale în angajare. Nu am ezitat și am telefonat pentru a afla mai multe detalii. După o vizită de cunoaștere, mi s-a propus să schimb scaunul rulant pe un premergător pentru a deveni mai activă în deplasare și am fost invitată să particip la un training de formare a abilităților de muncă. Am acceptat provocarea și timp de o săptămână, am fost cazată în Vadul lui Vodă și am locuit împreună cu alți șapte tineri cu grad de dizabilitate, la fel de dornici de a munci ca și mine. Am testat deplasarea cu premergătorul și am primit informații foarte utile despre legislație și drepturile mele în calitate de viitor angajat. Mi-am dezvoltat abilități de a mă prezenta la un interviu, mi-am realizat un CV. Cel mai dificil pentru mine înainte de training era să cred că voi reuși să obțin un loc de muncă în care voi putea lucra în tempoul meu cu actele și că aceasta muncă ar fi posibilă fără deplasări multiple. Pe parcurs, am înțeles că am șanse reale. Am vizitat câteva companii, am analizat mai multe oferte de muncă și în scurt timp am realizat că la sigur mă voi angaja – a spus Irina Cristin”.
Una dintre etapele în angajare a fost potrivirea abilităților cu cerințele unui post de muncă, iar pentru aceasta Irina împreună cu Specialistul Angajare Asistată a vizitat Centrul de Ghidare în Carieră din sectorul Botanica: “În cadrul vizitei – spune tânăra – am realizat câteva teste de orientare profesională și drept rezultat am primit un profil vocațional care a permis potrivirea cu o listă de profesii conform intereselor mele”. În baza acestora, Irina împreună cu specialistul centrului a analizat sarcinile de muncă a câtorva profesii apropiate: arhivar, notar și consilier juridic. Foarte captivantă pentru ea s-a dovedit a fi testarea dexterității manuale prin intermediul bateriei de teste Ruward, primul de acest gen în Republica Moldova.
Procesul de identificare a unui loc de muncă a durat 4 luni. Una dintre dificultățile de bază pentru activitatea de office manager sau orice post ce presupunea comunicarea cu clienții era lipsa abilităților de comunicare fluentă în limbă română. În cadrul testării, managerul de caz al Irinei a cunoscut mai bine ce fel de activitate își dorește tânăra și care este munca ce i-ar aduce plăcere și pe care aceasta ar putea s-o realizeze la un nivel înalt: “Rezultatele testării au fost foarte utile în identificarea ofertelor ocupaționale – spune managerul de caz al fetei – După mai mult căutări am reușit să identificăm o ofertă care corespunde intereselor Irinei. Am recomandat candidatura acesteia, a urmat interviul de angajare, iar la scurt timp am aflat că este acceptată”.
“Consider că postul de operator în sistemul editorial computerizat în compania ”PRIMASOFT” SRL, corespunde foarte mult viziunilor, dar și abilităților mele de moment – a menționat inspirată Irina Cristin – Îmi place activitatea, deoarece în cadrul acesteia am cunoscut ce înseamnă o bază de date și cum are loc redactarea ei cu informații actualizate. Depun efort pentru ca toate sarcinile să-mi realizez la un nivel înalt, iar prin munca depusă îmi asigur un venit stabil, prin care reușesc să contribui la bugetul familiei. Siguranța financiară îmi permite să-mi fac planuri de viitor, care mă încurajează mult în realizarea potențialului meu personal și cel profesional”.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.