După ce la sfârșitul lunii iunie curent, 39 de persoane cu dizabilități și membrii ai famiiilor acestora din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au fost instruite referitor la serviciile de angajare asistată, la 14, 15 și, respectiv, 27 iulie 2021 alte 28 de persoane cu dizabilități din mun.Chișinău și raionul Taraclia au avut posibilitatea să cunoască despre noile oportunități privind identificarea unui loc de muncă și angajarea în câmpul muncii.
Aceștia au participat la întruniri în format online și offline, organizate de către Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, ce cuprindeau sesiuni de instruire privind serviciile de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități și de mentorat privind crearea contextului motivațional pentru promovarea serviciilor vizate.
Participanții au fost informați cu privire la dreptul la muncă, precum și procedura, etapele și documentația privind angajarea asistată, conform cadrului normativ nou și celor mai bune practici ale Uniunii Europene. Totodată, aceștia au fost implicați activ în studii de caz și dezbateri privind discriminarea la locul de muncă, precum și alte situații dificile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în procesul de angajare.
În același timp, participanții au cunoscut istoriile de succes ale persoanelor cu dizabilități ce au reușit să se angajeze prin Programul angajare asistată al Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, precum și oportunitățile oferite de potențialii angajatori.
„În ultimii ani am observat că companiile au devenit tot mai deschise pentru a angaja persoane cu dizabilități, însă succesul angajării unei persoane cu nevoi speciale depinde foarte mult de studiile și abilitățile pe care aceștia le-au dezvoltat pe parcurs”- a menționat Alexandru Gomaniuc, unul din primii beneficiari ai Programului de angajare asistată, care deja mai bine de șase ani activează în cadrul unei companii locale din domeniul tehnologiilor informaționale. Acesta i-a îndemnat pe participanți să accepte doar locuri de muncă oficiale și să nu se oprească în caz de refuz. „Tinerii trebuie să fie insistenți și să studieze la diferite cursuri de instruire pentru că doar în așa mod vor putea să se dezvolte și să-și găsească un loc de muncă chiar dacă nu au studii universitare sau profesional-tehnice” – a mai subliniat Alexandru.
Este de menționat că, începând cu luna iulie 2021, un specialist angajare asistată va activa, în premieră, în or.Taraclia, oferind suport persoanelor cu dizabilități. Odată cu organizarea sesiunii de instruire și mentorat, precum și angajarea specialistului dedicat, Programul de angajare asistată a fost lansat oficial în raionul Taraclia. Aproximativ 20 persoane cu dizabilități vor beneficia de servicii de angajare asistată până la finele anului 2021.
Conform Hotărîrii Guvernului nr.78/2021, angajarea asistată este un serviciu social, care are drept scop asigurarea accesului, obținerea și păstrarea unui loc de muncă remunerat pe piața muncii de către persoanele cu dizabilități.
Aceste evenimente au fost organizate cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.