Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Interviu cu Iuliana Tabacari, observatoare electorală din or. Hîncești: “Schimbările în domeniul accesibilității trebuie să fie o prioritate nu doar în perioada electorală”
Publicat: 22.02.2019   

Prin intermediul organizației în care activează, Iuliana ajută tinerii din localitate să ducă un mod de viață mai bun. De curând, tânăra a luat decizia să devină observatoare electorală pentru următorul scrutin.

În calitate de observatoare electorală, ce măsuri vei întreprinde pentru a spori gradul de accesibilitate a secțiilor de votare?

Factorul uman joacă un rol decisiv în asemenea cazuri. Președintele biroului secției de votare este cel cu care am stabilit un prim contact, în vederea asigurării accesibilității secțiilor de votare din or. Hîncești. Chiar dacă de multe ori ni se invocă problema resurselor financiare, aceasta de regulă este doar o scuză. Demnitatea umană cere ca orice om să fie tratat cu respect și echitate, indiferent de condița sa fizică, legată de sănătate. Mizăm pe un dialog constructiv și conștiincios cu funcționarii electorali. În acest sens, se vor prezenta recomandările necesare în asigurarea accesului la secțiile de votare. Ulterior, se va întocmi și un raport, care va fi transmis către organele de resort. Schimbările necesare în domeniul accesibilității trebuie să se pună la ordinea de zi până la alegeri, nu doar în perioada electorală.

Câte secții de votare veți evalua?

Avem ca și obiectiv să evaluăm 5 secții de votare din municipiul Hîncești din perspectiva accesibilității (Colegiul de construcții, Gimnaziul “Mihai Viteazul”, Casa de cultură din mun. Hîncești, Școala profesională din mun. Hîncești și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din acceași localitate). Birourile electorale ale secțiilor de votare trebuie să fie asigurate cu căi de acces și până la secțiile de votare propriu-zise. Mă refer aici la drumuri bune, borduri eliminate, parcări accesibile, porți largi, fără îngrădiri, uși largi, amenajarea spațiului cu asigurarea unei cabine de vot accesibile pentru persoanele utilizatoare de scaun rulant și pentru alte categorii de perosane cu mobilitate redusă. De asemenea, mă refer și la existența unor echipamente ajustate (lupe, plicul-trafaret) pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Esențial este și prezența un WC adaptat pentru persoanele cu dizabilități. 

Ce măsuri crezi că ar trebui să întreprindă statul pentru a spori gradul de activism în rândul persoanelor cu dizabilități în ziua alegerilor?

Activismul persoanelor cu și fără dizabilități este direct legat cu crearea condițiilor necesare pentru o societate democratică – de la transport public accesibil, până la accesul liber și neîngrădit în incinta clădirilor publice. Bunele practici arată că cel mai optim este design-ul universal, care este un model răspândit în țările europene. Design-ul universal asigură accesul tuturor pesoanelor, indiferent dacă au sau nu dizabilitate. O altă latură importantă ce ține de problema dată este educarea civică a tinerilor și crearea oportunițăților de autodezvoltare pentru aceștia. 
 

Ca utilizatoare de scaun rulant, ce provocări întâmpi de regulă în ziua alegerilor?

Lipsa unui transport adaptat, denivelări ale drumului sau borduri care depășesc 5 cm, altele ajung chiar și la 20 cm. O altă provocare sunt scările, rampele „ucigașe”, adică acele șine de metal care nicidecum nu pot fi numite rampe accesibile, ce ar corespunde standardelor în accesibilitate. O altă problemă sunt ușile înguste.

Ce înseamnă de fapt o secție de votare accesibilă pentru toți?

Biroul electoral al secției de votare este de regulă o clădire publică care este vizitată nu doar în ziua alegerilor. Înainte sau după alegeri aceasta la fel este utilizată pe larg de mai multe categorii de vizitatori, inclusiv din grupul persoanelor cu mobilitate redusă, precum sunt persoanele în vârstă, copiii, persoanele cu diferite tipuri de dizabilitate, persoanele cu o traumă temporară, femeile gravide, părinții ce au copii mici în cărucior. E bine să facem o reformă în construcții și să fie implementat design-ul universal. Accentuez că doar în așa mod biroul electoral al secției de votare ar fi accesibil zilnic pentru toate persoanele. Consider că trebuie să mergem mai departe și să ștergem toate diferențele și formulările de genul “accesibil pentru persoane cu dizabilități și persoane fără dizabilități”. Design-ul universal oferă condiții echitabile pentru toți în ceea ce privește accesibilitatea. 

Cum a fost experiența ta de prezentare a Ghidului Alegătorilor în format easy to read (ușor de citit și ușor de înțeles), destinat persoanelor cu dizabilități intelectuale?

Formatul easy to read este un concept nou de educare pentru țara noastră. El oferă un limbaj pe înțelesul tuturor, chiar și a copiiilor, folosind imagini reprezentative, foarte simple, pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, ușurând în așa mod procesul de asimilare a informației. Astfel, în ziua alegerilor, persoanele cu dizabilități intelectuale vor fi mult mai bine informate și vor putea alege conștient, fără a fi influențate de către alte persoane. În anul 2018 am participat la un șir de instruiri cu prezentarea și distribuirea primelor Ghiduri în format easy to read pentru asigurarea alegerii libere și conștiente pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și cu dificultăți de învățare din Republica Moldova.

Aș vrea să atrag atenția că educația electorală este strict necesară pentru toți cetățenii, nu doar pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. O idee ar fi ca acest format, în ceea ce privește educația electorală, să fie utilizat pe larg și de către cetățenii de rând. Fiindcă, de cele mai dese ori, atunci când vrem să ne informăm în domeniul electoral, întâlnim un vocabular sofisticat cu termeni complicați, ceea ce îngreunează înțelegerea și asimilarea informației de către cetățeni, iar formatul easy to read utilizat în Ghidul Alegătorilor este optim pentru fiecare.

Care sunt așteptările după Alegerile Parlamentare din luna februarie 2019?

Ca fiecare cetățean să fie tratat cu demnitate și respect. Să ne fie asigurate toate oportunitățile ca să ducem un trai decent la noi acasă în Republica Moldova, iar profesionalismul să fie la ordinea de zi al deputaților noștri.

 


Accesări: 1041


Noutăţi și evenimente

Publicat: 30.11.2021   
Vă amintiți că la sfârșitul verii MOTIVAȚIE a lansat anunț cu privire la posibilitatea de a beneficia de cursul „SMM Pas cu Pas”? Deja 5 benificiari au absolvit cursul de inițiere în SMM care le-a deschis culisele în domeniul promovării pe Instagram. Următoarea etapă, trainingul „Instagreamează-te”, fiind dedicată studiului profesional al social media și al diferitor instrumente de vânzare online, oferă un set de cunoștințe și abilități necesare pentru a fi un bun Social media manager. Cursurile online „SMM Pas cu Pas” și „Instagramează-te” livrate de BeBetter school sunt concepute pentru studiu individual. Cursurile sunt disponibile în limbile română și rusă... Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
Echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a făcut totalurile programului ,,Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități prin abilitarea economică” în cadrul unei mese rotunde. Programul a fost implementat de MOTIVAȚIE cu suportul financiar al IM Swedish Development Partner. Acest program este o continuitate a Programului de angajare asistată implementat de MOTIVAȚIE din 2013. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.11.2021   
Raionul Taraclia este regiunea în care Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a reușit într-o perioadă relativ scurtă, de mai puțin de cinci luni, să angajeze cinci persoane cu dizabilități prin intermediul Programului de angajare asistată. În acest interviu vom discuta cu doamna Maria Caireac, specialista în angajare asistată a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova din raionul Taraclia... Citeşte mai mult...
Publicat: 05.11.2021   
În perioda ianuarie - octombrie 2021, 70 de persone cu dizabilități din centrul și sudul țării au reușit să-și găsească un loc de muncă prin intermediul Programului de angajare asistată implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova... Citeşte mai mult...
Publicat: 01.11.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova are plăcerea să vă prezinte rezultatele „Sondajului de opinie privind percepțiile și atitudinile față de persoanele cu dizabilități în societate”. Sondajul a fost desfășurat în raioanele Strășeni și Fălești, unde au fost realizate activitățile proiectului „Acceptă dizabilitate, nu și violența”, implementat în perioada 15 ianuarie 2021 – 15 noiembrie 2021 în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA... Citeşte mai mult...
Publicat: 29.10.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a încheiat „Academia Democrației incluzive”. Programul instruirii a fost conceput pentru liderii începători ai societății civile, fiind un curs de bază de participare civică la procesele democratice ale statului... Citeşte mai mult...
Publicat: 25.10.2021   
Știați că domeniul democrației poate fi studiat într-un format inclusiv și interactiv? Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a dat start cursului „Academia Democrației incluzive”... Citeşte mai mult...
Publicat: 25.10.2021   
Lilia Puzderi are o dizabilitate fizică din copilărie. Ea nu s-a plâns niciodată din cauza greutăților, pentru că acestea au făcut-o mai puternică. De la o vârstă fragedă ea a luptat pentru drepturile sale și ale semenilor ei pentru a demonstra societății că persoanele cu dizabilități sunt egale în drepturi. Lilia este preşedinta A.O. PRO-TINERET, activistă civică, iar, mai nou în cariera sa, consilieră locală în satul Borogani. Ea a reușit să se realizeze în plan profesional, cât și în cel personal, dar și să ajute alți oameni din localitate și raion să se simtă respectați și că cineva are grijă de ei. Mai multe detalii aflați în interviul de mai jos. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.10.2021   
Un amplu program de instruire prin care femeile cu dizabilități din Strășeni și Fălești au învățat să combată stereotipurile de gen și să-și revendice dreptul la o viață fără violență, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, a fost totalizat la Fălești în cadrul unei mese rotunde... Citeşte mai mult...
Publicat: 21.10.2021   
Povestea iepurașului mofturos a cules aplauzele călduroase ale elevilor, profesorilor, reprezentanților Administrației Publice Locale și locuitorilor raionului Fălești... Citeşte mai mult...
Publicat: 18.10.2021   
Mai multe organizații ale societății civile au prezentat la Bruxelles, Belgia, proiectele pe care le desfășoară în țările lor, prin intermediul cărora dezvoltă aplicații care ar veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități și care au drept scop integrarea acestui grup de cetățeni, în societate. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2021   
Recent, echipa Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova, ce implementează de la începutul acestui an proiectul „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, a organizat la Strășeni un teatru social la tema combaterii violenței și discriminării față de persoanele cu dizabilități. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2021   
Recent echipa Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova a organizat la Strășeni Masa rotundă de prezentare a rezultatelor proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” în care au fost menționate activitățile implementate, dar și efortul comun depus în cadrul acestui proiect de toți actorii implicați pentru atingerea rezultatelor. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.10.2021   
Recent, la Șoldănești și Leova, s-au desfășurat încă două întâlniri ale echipei Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova cu reprezentanții administrației publice locale. În cadrul discuțiilor au fost recapitulate activitățile și rezultatele proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități" și s-au discutat posibilitățile de continuare a colaborării dintre APL-uri și MOTIVAȚIE. Ne bucurăm în acest context de deschiderea autorităților de a avea un dialog constructiv și a iniția măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități din cele două localități. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.10.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, în parteneriat cu INTAMT, implementează proiectul DISENEX + East, ce are ca scop abilitarea persoanelor cu dizabilități din țările Parteneriatului estic prin implicarea lor în antreprenoriat social... Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2021   
Spotul video de mai jos vine să contribuie la sensibilizarea cetățenilor asupra dizabilității și să-i motiveze să aibă o atitudine nediscriminatorie față de această categorie de populație. Spotul are ca scop diminuarea stereotipurilor și promovarea unui comportament pozitiv și non-violent a societății față de persoanele cu dizabilități... Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2021   
Elena Crîșmari este originară din satul Dolna, raionul Strășeni. Ea este vicepreședinta Rețelei Naționale a Femeilor cu Dizabilități din Republica Moldova și fondatoarea Asociației „Alianța pentru Dolna”. În 2019, a participat la Programul de capacitate civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro-activă în alegerile locale din același an. Programul a fost implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu UN Women și finanțat de Suedia. În toamna lui 2019, Elena a reușit să obțină funcția de consilieră locală în satul Dolna... Citeşte mai mult...
Publicat: 17.09.2021   
Ești curios să afli cine pot fi beneficiarii noului serviciu social de angajare asistată? Sau cum se pot bucura tustrei - Angajatul, Statul și Angajatorul, de profitul acestuia?.. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.09.2021   
Specialiștii Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova în comun cu Asociația CASMED, au cunoscut în data de 17 septembrie curent, care este experiența în angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități realizată de organizația austriacă „Chance B”... Citeşte mai mult...
Publicat: 13.09.2021   
La Leova și Șoldănești a fost demarată recent activitatea din ușă în ușă sau din poartă în poartă, or, cum este cunoscută în limba engleză, door to door. Aceasta presupune interacțiuni directe ale voluntarilor cu persoanele cu dizabilități și familiile acestora ... Citeşte mai mult...

1 - 20 din 630

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2021 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 842849 | Total ieri: 404 | Total azi: 461
PAGINA ÎN SUS