Consilierea Psihologică - unul dintre tipurile de ajutor psihologic (ca cele de tipul: psihocorecţie, training, psihodiagnostic, psihoterapie, etc) şi descinde din psihoterapie. Astfel - consilierea psihologică în esenţa ei reprezintă un proces sau o relaţie ce are scopul de a oferi ajutor/suport clientului în rezolvarea problemelor cu care acesta se confruntă.
Această activitate profesională a reieşit din necesitatea persoanelor , care nu au careva tulburări psihice sau boli clinice dar care se aflau în căutarea suportului psihologic într-un anumit moment al vieții.
Din acest considerent psihologul-consilier ajută în primul rînd persoanele ce trec prin perioade dificile din viaţă fie că sunt legate de activitate profesională, relaţiile cu persoanele din jur, comunicare – şi acestea menţionăm sunt specifice tuturor oamenilor!
Consilierului i se poate adresa oricine! Indiferent de vîrstă, sex, ocupaţie, statut social, etnie sau abilitate.
Consilierul este cea mai potrivită persoană cu care poţi discuta ceea ce nu poţi sa recunoşti chiar tu însuţi, ceea ce ţi se întâmplă, te deranjează şi nu ştii cum să găseşti soluţia potrivită, ceea ce te frământă dar nu ai curajul să întrebi prietenilor, părinţilor…
Psihologul cunoaşte emoţiile şi trăirile prin care treci, nu o să-şi permită vreodată să te jignească, va păstra confidenţialitatea informaţiei obţinute în cadrul şedinţei şi nu o va divulga decît în interesele tale. Un alt moment esenţial al consilierii este calificarea specialistului. Un psiholog adevărat nu va depăşi limitele abilităţilor de care dă dovadă şi cunoştinţelor pe care le posedă, pentru a nu dăuna clientului.
Consilierul în primul rind îţi va oferi ocazia să te destăinui, să verbalizezi acele gînduri, trăiri sau emoţii ce te preocupă. Impreună cu psihologul veţi încerca să identificaţi de ce anume aceasta se întâmplă? Cum poţi proceda în situaţia respectivă. Care soluţii sunt cele mai potrivite pentru tine şi ce consecinţe vor avea acţiunile tale. În relaţia consilier-client sunt foarte importante următoarele aspecte: sinceritatea, respectul, nondiscriminarea, confidențialitatea!
Desfăşurarea şedinţelor de consiliere are loc într-un cabinet, special amenajat astfel încît acesta să poată asigura confidențialitate, linişte şi confort.
Acesta se află în oficiul Asociației ”MOTIVAȚIE” din Moldova , or. Chișinău, bd. Mircea cel Bătrîn 48 (regiunea Ciocana).
Şedinţele de consiliere se pot desfăşura în diferite moduri de la discuţii simple - la jocuri de rol, aplicarea de teste, tehnici creative modelarea de situații etc…
Procesul de consiliere presupune o relaţie în care atît clientul cît şi psihologul-consilier permanent interacţionează, ambii contribuind la crearea unei atmosfere prielnice şi de încredere.
Durata sedinţelor de consiliere este de 1 h. Totodată durata este influenţată și de aspecte precum momentul zilei cînd are loc şedinţa, unde se desfăşoară, cum se vor organiza atît psihologul cît şi clientul. De obicei detaliile despre durată, regularitatea întîlnirilor se stabilesc chiar la prima ședință cînd are loc cunoașterea propriu-zisă a psihologului cu clientul. Numărul de ședințe poate fi estimat doar după discutarea dificultăților/necesităților pe care le prezintă clientul.
În Republica Moldova costul serviciilor de profil psihologic este diferit și depinde de entitatea care le oferă gradul de pregătire a specilaistului, etc. Serviciile psihologului Asociației ”MOTIVAȚIE” din Moldova sunt gratuite și se adresează persoanelor ce fac parte din grupul țintă de beneficiari:
· Persoane cu dizabilități fizice de pe întreg teritoriul Republicii Moldova;
· Membri ai familiilor persoanelor cu dizabilități;
Pentru a beneficia de serviciile psihologului, urmează să vă faceți o programare prealabilă. Programarea se stabilește în timpul convenabil psihologului dar și clientului între orele de activitate 8.30 – 17.30 de luni pînă vineri, sîmbătă și duminică – zile libere.
Prin practicarea consilierii psihologice ajungi să conştientizezi şi să schimbi acele modele de comportament care sunt mai puţin eficiente, le înlocuieşti cu altele ce vor favoriza luarea de decizii importante, rezolvarea problemelor apărute, obţinerea scopurilor propuse, restabilirea armoniei în viaţa proprie şi în relaţiile cu persoanele din jur.
În mare parte consilierea psiholologică presupune atingerea stării de confort psihologic şi păstrarea sănătăţii psihice (atît a clientului cît şi a consilierului), urmăreşte mărirea responsabilităţii personale a clientului cu privire la propriile decizii personale, ca într-un final acesta să poată face faţă schimbărilor din viaţă fără de ajutorul şi suportul consilierului.
Asociaţia “MOTIVAŢIE” din Moldova, oferă posibilitate tuturor tinerilor cu dizabilităţi fizice să se adreseze şi să beneficieze de serviciile unui psiholog/psihoterapeut cu experienţă.
Deoarece Asociaţia lucrează cu persoane din întreaga republică este posibil de desfăşurat şedinţe de consiliere inclusiv prin intermediul accesului la calculator şi internet.
Pentru a stabili legătura cu psihologul Asociației ”MOTIVAȚIE” din Moldova apelaţi la numerele de telefon AMM
sau la adresa de e-mail: ecaterina@motivation-md.org
Psiholog / Psihoterapeut - Surdu Ecaterina
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.