Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Angajare Asistată  »  Servicii angajare  »  Consiliere pentru carieră
Consiliere pentru carieră
Determinare profesională

Orientarea vocaţională şi determinarea profesională pentru tineri!

 

„Îndrăzneşte să devii ceea ce eşti. Există posibilităţi minunate în fiecare fiinţă.  Convinge-te de forţa ta. Să ştii să spui mereu fără încetare: ”Nu depinde decât de mine!”

Andre Gide

 

     Fiecare om îşi înţelege cel mai bine propria existenţă. Pe parcursul vieţii, evenimentele cu care ne confruntăm ne pun în situaţia de „a alege”, de cele mai multe ori, dintre mai multe alternative. În timp, se formează „capacitatea de a lua decizii”, trăsătură care defineşte personalitatea. Bazele formării personalităţii se pun în perioada adolescenţei, etapă de viaţă când are loc o intensă dezvoltare pe mai multe planuri (fizic, intelectual, socio-afectiv), care va duce la conturarea identităţii de sine. 

     O componentă a identităţii de sine este identitatea vocaţională care presupune alegerea, opţiunea, decizia privind parcursul educaţional şi profesional. Persoana ajunge să planifice şi să acţioneze astfel încât să meargă înainte în propria sa viaţă.

     Rolul orientării şcolare şi profesionale / vocaţionale constă în a facilita procesul de identificare, atât din punctul de vedere al societăţii cât şi cel al tânărului. Deşi în limbajul curent noţiunea de carieră este bine înţeleasă, nu dispunem de o definiţie unanim acceptată.După unii autori, noţiunea de carieră este sinonimă celei de profesie sau ocupaţie, după alţi autori, aceasta are şi alte înţelesuri cum ar fi: timpul cât o anumită persoană îşi desfăşoară activitatea într-un anumit domeniu; poziţia în societate, dar mai ales etapă, treaptă în ierarhia socială sau profesională.

     Cariera este deci cadrul dinamic în care o persoană îşi trăieşte viaţa profesională, o mişcare de-a lungul unui drum în timp. Pentru că parcurgerea acestui drum necesită anumite cunoştinţe şi competenţe, putem concluziona că prin carieră profesională se înţelege o succesiune evolutivă de activităţi profesionale şi poziţii ocupate într-o organizaţie, pe care le atinge o persoană, ca şi aptitudinile, cunoştinţele, abilităţile şi competenţele dezvoltate de-a lungul timpului.

     Există mai multe forme prin care tinerii pot face opţiunile lor cu privire la carieră:

Există forme de opţiuni profesionale superficiale, legate de atracţii spontane şi întreţinute de interesele neconsolidate prin cunoştinţe satisfăcătoare la unii tineri. În opţiunea lor sunt prea multe elemente construite întâmplător, prea multă incompatibilitate între imaginea lor cu privire la o profesie şi caracteristicile ei reale.

Există şi opţiuni ce se realizează pe o dominantă afectivă. Astfel de opţiuni se exprimă în cazul tinerilor care doresc foarte mult să devină profesionişti într-o direcție dată, dar nu ştiu ce să facă, nu posedă cunoştinţe satisfăcătoare, solide, teoretice şi practice. Aceştia au de obicei eşecuri mari la început, eşecuri ce odată traversate creează profesionişti de înaltă clasă, îndrăgostiţi de profesia lor.

 

O altă categorie de opţiuni poate fi dominată de interese, cunoştinţe teoretice şi curiozitate, fără o antrenare afectivă prea profundă. Aceşti tineri pot avea succese la început, reuşesc să depăşească examene, concursuri şi testele implicate la o profesiune, dar aceasta nu are pentru ei rezonanţe interioare prea mari şi profesiunea începe să pară plictisitoare şi greu de exercitat din cauza acestei distanţe afective faţă de ea.

 

Există şi cazuri în care tinerii nu pot să facă o opţiune, sau în care schimbă mereu opţiunea. Nu trebuie neglijate nici cazurile în care există o nepotrivire temperamentală la profesiune, sau dorinţa ce implică ideea de câştig material drept criteriu fundamental ori alte oportunităţi. Se creează o foarte variată tipologie a opţiunilor şcolare şi profesionale şi a identificării pe acest plan a vieţii sociale. ( Şchiopu, U., Verza, E., 1995).

     Totuşi cea mai recomandată metodă de a face alegerea cu privire la cursul profesional: studii, profesie, loc de muncă este de a face o analiză detaliată a mai multor factori ce pot influenţa.


Factorii care influenţează luarea deciziei privind cariera.

       În alegerea şcolară şi profesională persoana ia în considerare o multitudine de factori posibili interni şi externi care îi pot afecta reuşita. El alege acele studii şi profesiuni despre care crede că îi vor asigura în cel mai mare grad succesul şi îi vor produce cele mai mari satisfacţii.

Procesul de consiliere privind cariera facilitează dezvoltarea personală pentru luarea unor decizii, în concordanţă cu cerinţele personale şi realităţile sociale.

 

Etape în luarea deciziei cu privire la cariera:

1. Determinarea alternativelor

- Cine sunt eu?
- Unde sunt acum?
- Unde vreau să ajung?
- Care sunt resursele mele actuale (calităţi, cunoştinţe, abilităţi) pe care mă pot baza?

2. Explorarea alternativelor

- Care sunt posibilele căi de acţiune? Câte alternative sunt?
- Ce voi găsi la capătul drumului?
- Cât/ce mă costă (timp, efort) să pun în aplicare aceste alternative?
- De ce cunoştinţe şi abilităţi voi avea nevoie?
- Care sunt dificultăţile pe care le voi întâmpina?
- Cine mă susţine?
- Care e calea optimă pentru mine?

3. Luarea deciziei şi întocmirea planului de acţiune

- Care este obiectivul meu?
- Ce pot să fac pentru a-mi atinge obiectivul?
- De ce am nevoie?
- Ce dificultăţi anticipez?
- Ce pot să fac pentru a le preveni sau minimiza?
- Care sunt paşii concreţi pe care îi am de parcurs?
- Ce voi face dacă planul va eşua?

 

Informaţie preluată din Ghidul carierei mele şi “Managementul Carierei”, autor: Lector dr. Alexandra Silvaş

 


Accesări: 4810

Consiliere pentru carieră

Găsiți aici: - Reguli pentru un job perfect; - Unde caut un loc de muncă? - Cum caut un job? - Câteva sfaturi, pe care, dacă le vei folosi, probabilitatea să-ţi găseşti jobul dorit va creşte considerabil; - În evaluarea unor oferte de lucru, sunt câteva elemente foarte importante ce trebuie luate în considerare. Citeşte mai mult...
- Întrebări la care trebuie să răspundă CV-ul tău; - Model de CV; - 5 mituri despre scrierea unui CV; - 9 lucruri pe care să nu le scrii în CV; - 10 motive pentru care nu eşti chemat la interviuri. Citeşte mai mult...
O scrisoare de intenţie nu trebuie să lipsească în momentul în care trimiteţi un CV pentru un potenţial angajator. - Profită de orice şansă în momentul în care vrei să aplici la un job. - Cum se face o scrisoare de intenţie? - Planul unei scrisori de intenţie reuşite; - Scrisoarea de intenție: sfaturi cheie; - Model - Scrisoare de intenție. Citeşte mai mult...
Interviul de angajare - un adevarat test de capacitate pentru tinerii cu dizabilităţi fizice … Interviul de angajare poate fi comparat cu un test de capacitate. .. Pentru majoritatea persoanelor această etapă în căutarea unui loc de muncă este dificilă, iar pentru o persoană cu nevoi speciale acest test poate fi de cîteva ori mai anevoios si mai emoţionant. Interviul seamănă mult cu o afacere - în care angajatorul îşi alege persoana potrivită pentru a rezolva sarcinile sale, iar aplicantul este acel individ cu sau fără dizabilităţi care încearcă să-şi vîndă cît mai avantajos serviciile prin abilităţii, deprinderile şi cunoştinţele ce le posedă. Citeşte mai mult...

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2021 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 842422 | Total ieri: 404 | Total azi: 34
PAGINA ÎN SUS