Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Angajare Asistată  »  Servicii angajare  »  Consiliere pentru carieră
Consiliere pentru carieră
Pregătirea pentru un interviu

Interviul de angajare - un adevarat test de capacitate pentru tinerii

cu dizabilităţi fizice …

 

Interviul de angajare poate fi comparat cu un test de capacitate. .. Pentru majoritatea persoanelor această etapă în căutarea unui loc de muncă este dificilă, iar pentru o persoană cu nevoi speciale acest test poate fi de cîteva ori mai anevoios si mai emoţionant.

Interviul seamănă mult cu o afacere - în care angajatorul îşi alege persoana potrivită pentru a rezolva sarcinile sale, iar aplicantul este acel individ cu sau fără dizabilităţi care încearcă să-şi vîndă cît mai avantajos serviciile prin abilităţii, deprinderile şi cunoştinţele ce le posedă.

Această regulă se referă mai mult sau mai puţin la toate persoanele, dar cel mai mult vizează persoanele cu dizabilităţi - ori  în cadrul unui interviu acestea trebuie să fie capabile să creeze impresia că nu doar posedă abilităţile necesare postului dar şi că îşi vor putea onora obligaţiunile de serviciu cu înaltă măiestrie.

În Republica Moldova  interviul de angajare pentru multe persoane cu dizabilităţi reprezintă o adevărată  provocare. Realitatea arată că majoritatea angajatorilor nu sunt pregătiţi pentru a observa în persoana cu dizabilitate ce a aplicat pentru un anume post, cheiţa pentru rezolvarea necesităţilor lor. Iar pentru tinerii cu dizabilităţi capabili şi doritori de a munci pregătirea pentru interviu - este o necesitate vitală.

Acum propun, să trecem peste acele pregătiri de care recomandăm să ţineţi cont pentru susţinerea unui interviu cu succes şi să ne concentrăm la mici detalii ce vă pot asigura un plus de încredere la rezolvarea problemei cu variabila - angajarea unei persoane cu dizabilitate fizică.

În acest scop, propunem cîteva sfaturi pe care le considerăm utile de cunoscut, atunci cînd vă pregătiţi pentru un eventual interviu de angajare:

 1. Dacă persoana are o dizabilitate şi îşi caută un loc de muncă,  ar fi oportun ca acesta să nu fie indicată în CV, deoarece ar putea servi drept o scuză pentru identificarea mai multor pretexte şi unui eventual refuz din partea angajatorului. Deşi nu este voie şi nici binevenit de a discrimina o persoană la interviu din cauza dizabilităţii sale, un diagnostic în termeni medicali - ar ingrozi un angajator.
 2. Forma dizabilităţii dvs şi cum aceasta ar putea afecta realizarea unor anumite sarcini poate fi succint descrisă în scrisoarea de motivare.
 3. Dacă deţineţi experienţă de muncă în postul pentru care aplicaţi, vă sugerăm s-o indicaţi alături de tipul dizabilităţii dvs.  Neapărat dezvăluiţi experienţa acumulată, în CV şi în scrisoarea de motivare. Descrieţi ce va reuşit cel mai bine şi cît de apreciat a-ţi fost la postul precedent de muncă.
 4. În cazul în care nu deţineţi o asemenea experienţă, faceţi un efort şi informaţi-vă dacă în această organizaţie au mai fost precedente de angajare a persoanelor cu dizabilităţi. Ce tip sau forme de dizabilitate au avut persoanele şi care este perioada pentru care au activat. Această informaţie vă va comunica cît de pregătit este personalul şi administraţia instituţiei pentru a angaja o persoană cu dizabilitate şi dvs oricînd veţi putea miza pentru mai multă înţelegere şi acceptare.
 5. Dacă nu sunteţi foarte sigur de acele atribuţii ce vă vor fi delegate, mergeţi la interviu fiind pregatit pentru o mulţime de întrebări. Ar fi binevenit să gîndiţi de înainte mai multe variante ce le-aţi propune pentru realizarea sarcinilor care în mod obişnuit, le realizează un asemenea angajat/specialist.
 6. Dacă aveţi dificultăţi de mobilitate şi acesta presupune depăşirea a careva bariere de deplasare, aşa cum se întîmplă frecvent în Moldova, adica lipsa rampelor de acces şi a unui ascensor, întrebaţi care este posibilitatea ca să vă prezentaţi la interviu. Nu veţi crea o impresie mai bună dacă credeţi că odată ajunşi la locul de desfăşurare a interviului veţi întîmpina scări ori din cauza uşilor înguste nu veţi putea intra în oficiul unde are loc interviul.
 7. Totuşi, dacă a-ţi ales varianta să nu comunicaţi că aveţi o dizabilitate fizică, vă sfătuim să mergeţi cu un însoţitor la interviu. Cel mai indicat ar fi să găsiţi în anturajul dvs o persoană agreabilă şi experimentată, ce şi-ar dori să vă însoţească. În acest fel rezolvaţi problema accesului şi puteţi încerca să-i propuneţi acesteia, să fie un mediator dintre dvs şi angajator.
 8. Dacă apelaţi la ajutorul unei persoane şi vă prezentaţi la interviu - veţi crea impresia unui aplicant perseverent şi foarte interesat de acest job. Iar faptul că a-ţi încercat intr-un anume mod să rezolvaţi problema accesului, îi va sugera angajatorului că puteţi înfrunta orice dificultate. Deci, sunteţi motivat şi respectiv capabil să găsiţi şi să propuneţi soluţii ingenioase şi căi de rezolvare a acestora.
 9. Cel mai indicat ar fi ca persoanele cu sau fără dizabilitate ce aplică la suplinirea unor anumite posturi de muncă, să posede cunoştinţele, abilităţile şi deprinderile necesare pentru realizarea cu succes a acelor sarcini ce le-ar reveni conform postului declarat. Dacă cunoaşteţi preventiv că nu vă potriviţi pentru post, că nu deţineţi experienţa solicitată, nu mergeţi la interviu doar pentru a vă asigura că nu veţi corespunde. Această atitudine în mod clar comunică potenţialului angajator, că nu sunteţi foarte onest şi că nu vă pasă de problemele acestuia. În acest fel doar veţi pierde timp şi nervi pentru deplasare şi interviu.
 10. Dacă angajatorul nu vă pune întrebări cu privire la felul cum dvs a-ţi putea să realizaţi anume atribuţii, încercaţi să veniţi dvs cu intenţia şi manifestaţi deschidere să le discutaţi. De exemplu, să presupunem dvs a-ţi lucra cu documente şi ar fi nevoie să  organizaţi diverse acte în bibliorafturile care se află pe rafturile unui dulap, inclusiv si la înălţimea unde dvs nu le puteţi ajunge dintr-un scaun rulant. Ce soluţie a-ţi putea propune pentru a nu întrerupe la nesfîrşit careva colegi şi pentru a vă realiza sarcinile cu succes? Noi am propune să încurajaţi angajatorul şi să propuneţi dvs o soluţie pe care o puteţi aplica uşor în practică de exemplu:  Stiţi eu cred că putem face în felul următor - eu voi selecta de curînd bibliorafturile care îmi vor fi necesare mai des şi le voi organiza în rafturile din care cu uşurinţă le voi putea lua şi pune la loc, este bine aşa?
 11. Marea majoritate a angajatorilor au dubii cu privire la faptul cum dvs vă veţi organiza munca sau consideră că aceasta este imposibil de realizat, din neştiinţa acelor abilităţi de care dispuneţi, care vă pot ajuta şi cel mai probabil se gîndesc că nu vă potriviţi pentru acest job.
 12. Daţi dovadă de perseverenţă şi insistenţă în atingerea scopului propus, oricît de dificil nu ar fi în Republica Moldova, această experienţă se întîmplă la sute de oameni care au depus efort și-au mobilizat resursele proprii şi au demonstrat că pot şi au dreptul să muncească.

 

Interviului de angajare ca orice examen finisează odată, iar dacă aceste sugestii de mai sus v-au fost de ajutor pentru a susţine interviul dvs de angajare sau cel puţin v-a pregătit mai bine, atunci scopul nostru a fost atins.

 

Articol adăugat de Ecaterina Surdu, Psiholog, Consultant în Angajare Asistată

 


Accesări: 2257

Consiliere pentru carieră

Găsiți aici: - Reguli pentru un job perfect; - Unde caut un loc de muncă? - Cum caut un job? - Câteva sfaturi, pe care, dacă le vei folosi, probabilitatea să-ţi găseşti jobul dorit va creşte considerabil; - În evaluarea unor oferte de lucru, sunt câteva elemente foarte importante ce trebuie luate în considerare. Citeşte mai mult...
- Întrebări la care trebuie să răspundă CV-ul tău; - Model de CV; - 5 mituri despre scrierea unui CV; - 9 lucruri pe care să nu le scrii în CV; - 10 motive pentru care nu eşti chemat la interviuri. Citeşte mai mult...
O scrisoare de intenţie nu trebuie să lipsească în momentul în care trimiteţi un CV pentru un potenţial angajator. - Profită de orice şansă în momentul în care vrei să aplici la un job. - Cum se face o scrisoare de intenţie? - Planul unei scrisori de intenţie reuşite; - Scrisoarea de intenție: sfaturi cheie; - Model - Scrisoare de intenție. Citeşte mai mult...
Orientarea vocaţională şi determinarea profesională pentru tineri! Fiecare om îşi înţelege cel mai bine propria existenţă. Pe parcursul vieţii, evenimentele cu care ne confruntăm ne pun în situaţia de „a alege”, de cele mai multe ori, dintre mai multe alternative. În timp, se formează „capacitatea de a lua decizii”, trăsătură care defineşte personalitatea. Bazele formării personalităţii se pun în perioada adolescenţei, etapă de viaţă când are loc o intensă dezvoltare pe mai multe planuri (fizic, intelectual, socio-afectiv), care va duce la conturarea identităţii de sine. Citeşte mai mult...

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2021 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 842420 | Total ieri: 404 | Total azi: 32
PAGINA ÎN SUS