Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Angajare Asistată  »  Servicii angajare  »  Consiliere pentru carieră
Consiliere pentru carieră
Redactarea unui CV

Întrebări la care trebuie să răspundă CV-ul tău

Majoritatea persoanelor care îşi alcătuiesc un CV scapă din vedere faptul că prin acesta îşi creionează portretul angajatului perfect pentru slujbă la care aplică. Astfel, CV-ul tău nu reprezintă o simplă înşiruire de informaţii, ci are un scop clar: oferă răspunsurile pe care angajatorul le caută în candidaţii intervievaţi.
În timp ce îţi alcătuieşti CV-ul, dar şi atunci când îl revizuieşti, verifica dacă acesta răspunde la următoarele întrebări:

       Cine eşti?

Dacă ar fi să faci un rezumat al CV-ului tău, crezi că ai putea înţelege din alcătuirea acestuia cine eşti tu? Pentru că ai destul de multă informaţie pe care vrei să o cuprinzi în CV, este foarte posibil să te pierzi în amănunte şi să uiţi care este scopul CV-ului tău.
Aşadar, încearcă să alcătuieşti o frază prin care să te descrii în câteva cuvinte. Foloseşte-te de această drept ghid pentru scrierea CV-ului. Roagă-ţi apoi prietenii sau familia să îţi citească CV-ul şi să îţi explice în câteva cuvinte ce au înţeles din acesta, care sunt informaţiile principale pe care le-au reţinut. Dacă nu reuşesc să ofere un răspuns care într-adevăr descrie imaginea ta, atunci va trebui să îţi refaci CV-ul.

       Ce poţi să faci pentru mine?

Cea mai eficientă metodă de a pune mâna pe un job este să îi arăţi angajatorului ce poţi face pentru acesta. Ai dreptul la doar câteva secunde, aşa că cel mai indicat ar fi să oferi exemple concrete. Include în CV-ul tău diverse situaţii cărora a trebuit să le faci faţă la locul de muncă, soluţii inedite pe care le-ai dezvoltat, realizări etc.

       Ai calităţile necesare pentru a obţine jobul?

Scanează anunţurile de joburi şi de descriere a posturilor, similare jobului pentru care aplici şi extrage din acestea calităţile şi aptitudinile menţionate. Alcătuieşte-ţi CV-ul astfel încât să îi arăţi angajatorului că tu ai acele calităţi, necesare pentru a obţine locul de muncă dorit.

       Experienţa ta este relevantă pentru postul meu?

Pentru a-i dovedi angajatorului că experienţa ta de lucru te-a pregătit suficient pentru jobul acesta, trebuie să oferi o descriere a fiecărui job în parte, informaţii despre compania la care ai lucrat, situaţii dificile cărora le-ai făcut faţă, responsabilităţi. Nu uita să formulezi toate acestea la obiect, fără a scrie „poveşti”.

       Ai educaţia necesară jobului pentru care aplici?

Dacă deţii toate calificările necesare pentru a obţine jobul respectiv, atunci asigură-te că angajatorul observă acest lucru. În cazul în care calificările tale deţin denumiri mai complicate, explică-le în termeni obişnuiţi şi oferă câteva date despre cursurile pe care le-ai urmat. În felul acesta te asiguri că angajatorul înţelege tot ceea ce este scris în CV-ul tău şi nu laşi loc de interpretări.

       Ce fel de persoană eşti?

Informaţiile suplimentare te pot scoate din anonimat în faţa celorlalţi candidaţi. Adaugă şi alte lucruri pe care descrierea jobului nu le cere, de exemplu limbile străine pe care le vorbeşti, cursuri adiţionale pe care le-ai urmat, alte realizări în plan profesional şi chiar hobby-urile tale.

       Pot să iau uşor legătură cu tine?

După muncă pe care ai depus-o în a-ţi alcătui CV-ul, asigură-te că nu scapi din vedere esenţialul: datele de contact. Un număr de telefon valabil, la care să poţi fi găsit oricând şi o adresă de mail ar trebui să fie suficiente. Cel mai important rămâne însă numărul de telefon, pentru că este primul lucru pe care îl va căuta angajatorul atunci când va dori să te contacteze.

 

Model de CV: apasă aici

 

* * *

+++ Altă informaţie relevantă:

 

     5 mituri despre scrierea unui CV

Mitul Nr. 1  Contează doar numărul păgânilor

Te-ai întrebat întotdeauna care ar trebui să fie lungimea ideală a unui CV: ar trebui să înghesui toată informaţia într-o singură pagină, pentru că acesta să fie uşor de citit sau dimpotrivă, este mai bine să scrii cât mai multă informaţie, pentru că angajatorul să fie impresionat de experienţa ta?
Din fericire însă, mitul CV-ului de o pagină nu este valabil, pentru că te obliga să foloseşti un font microscopic şi să omiţi informaţie importantă. Asta nu înseamnă că trebuie să faci un roman din CV-ul tău, trecând toate joburile sezoniere pe care le-ai avut în studenţie, pentru că angajatorul nu va pierde niciodată timpul să îţi citească atâtea pagini.
Ideal ar fi ca informaţia să fie concentrată pe două pagini. Conţinutul însă primează, aşa că dincolo de orice lungime a CV-ului, ocupă-te mai întâi de alegerea infrmatiei cu adevărat importantă, conform jobului pentru care aplici. Dacă eşti prea îngrijorat în ceea ce priveşte lungimea CV-ului, ataşează-i acestuia un appendix: vei scrie astel în CV informaţii legate de educaţia şi experienţa ta, iar appendixul poate cuprinde o listă de proiecte sau publicaţii la care ai lucrat, precum şi o descriere a acestora.

 

Mitul Nr. 2  Poţi minţi în CV, pentru că nimeni nu va verifica informaţia

Minciunile din CV reprezintă una dintre greşelile cele mai grave pe care le poţi face. Chiar dacă treci cumva de verificarea experienţei tale de lucru, este o chestiune de timp până când angajatorul îţi va descoperi minciunile. Pe lângă implicaţiile legale pe care le are fiecare job, precum procesul de angajare, trăim într-o societate dominată de internet. Este foarte uşor aşadar, la doar un click distanta, să verifici aproape orice informaţie legată de un angajat. Menţinerea unei reputaţii excelente este un lucru care te va ajuta enorm de-a lungul carierei.

 

Mitul Nr. 3  CV-ul tău trebuie să conţină un obiectiv
Fiecare spaţiu din CV-ul tău contează, iar fiecare cuvânt folosit te poate plasa mai aproape de jobul dorit. Nu îţi irosi timpul folosind fraze tipice gen, “Caut o poziţie care să îmi fructifice experienţa în...”, pentru că informaţia este mult prea generală, nu are nimic special şi nu face decât să piardă din start timpul angajatorului.
Dacă doreşti să adaugi un obiectiv, atunci transformă-l într-o scurtă descriere, care să cuprindă cele mai importante date despre tine: educaţie ("absolvent al facultăţii..., doctorand... " etc.) şi experienţa de lucru (de exemplu, "cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul...").

 

Mitul Nr. 4  Referinţele trebuie trecute în CV

Angajatorul îţi scanează CV-ul, aşa că menţionarea pe prima pagină a datelor de contact a referinţelor îi va îngreuna jobul. În plus, în cazul în care postezi CV-ul online, va trebui să menţii confidenţialitatea asupra datelor de contact oferite de persoanele de referinţă. Scrie-le pe o foaie separată, folosită special pentru listarea referinţelor.

 

Mitul Nr. 5  Pot folosi acelaşi CV pentru mai multe joburi

Este indicat că pentru fiecare job să îţi revizuieşti CV-ul şi să scoţi în evidenţă lucrurile care într-adevăr contează şi te recomanda ca angajatul perfect. Acest lucru este cu atât mai important dacă vrei să faci o schimbare de carieră. Deşi îţi va ocupa destul de mult timp, cosmetizarea CV-ului în funcţie de cerinţele jobului reprezintă unul dintre paşii care te vor ajuta să îţi găseşti un loc de muncă mai repede.

* * *

     9 lucruri pe care să nu le scrii în CV

 

 • 1. Poza ta

În funcţie de jobul pentru care aplici, nu eşti obligat să introduci în CV şi poza ta. În cazul în care munca ta nu presupune înfăţişarea plăcută său conform anumitor standarde ca fiind unul dintre criteriile necesare angajării (precum în cazul actorilor, muzicienilor, modelelor etc.), atunci nu te elimina din start pe motivul că angajatorului pur şi simplu nu îi place modul în care arăţi.

 • 2. Motivele pentru care ai renunţat la jobul anterior

CV-ul trebuie să reflecte doar rezultatele tale, obţinute în urma experienţei profesionale. Detaliile despre motivele pentru care ai părăsit locul de muncă sau mai mult, cauzele pentru care ai fost concediat, nu au ce căuta în CV. Ideal ar fi să treci de faza de interviu fără să fii nevoit să dai explicaţii de genul acesta; dacă însă angajatorul doreşte să afle de ce ai încetat colaborarea cu locul de muncă anterior, pregăteşte-ţi răspunsul dinainte. Află mai multe în articolul "De ce ai fost concediat?".

 • 3. Informaţii legate de salariu

Fie că este vorba despre salariul pe care l-ai avut sau despre suma pe care doreşti să o primeşti, ar fi indicat să laşi salariul pentru faza negocierii şi nu pentru prima fază, cea ca vizionarii CV-ului. Dacă angajatorul vede că nu poate atinge pragul respectiv, atunci te va elimina din start. Dacă însă te cunoaşte şi realizează că eşti omul potrivit pentru job, ai toate şansele să negociezi salariul şi să ajungi la suma pe care o doreşti.

 • 4. Detalii despre condiţia ta fizică

Ca şi în cazul ataşării pozei la CV, detaliile legate de greutate, înălţime şi alte caracteristici fizice sunt justificate doar atunci când jobul respectiv implica anumite standarde, specificate chiar de angajator. Detalii de genul acesta sunt inutile şi pot atrage de partea ta prejudecăţile angajatorului. În plus, gândeşte-te că, dintre sute de CV-uri, al tău va ajunge la coş, pentru că angajatorul nu va avea răbdarea să răsfoiască aplicaţia ta până să ajungă la ce anume îl interesează: educaţia şi experienţă.

 • 5. Religie şi politică

Acestea sunt două subiecte destul de sensibile care tratează, la urma urmei, o părere personală. Nu încerca să îţi impresionezi viitorul şef cu aceste detalii şi nu te elimina din cursă pentru job doar pentru că nu împărtăşeşti aceleaşi interese precum angajatorul.
Dacă eşti un împătimit în ceea ce priveşte aceste subiecte, acum este cazul să menţii o atitudine profesionistă şi să nu încerci să îi convingi pe cei din jurul tău să îţi împărtăşească opiniile.

 • 6. Detalii despre familia ta

CV-ul reprezintă reclama ta de 20 de minute, iar detaliile personale nu au ce caută într-o prezentare de succes. Starea civilă, câţi copii ai, jobul partenerului tău sunt detalii pe care nu le împărtăşeşti cu o persoană străină, mai ales într-un astfel de context.

 • 7. Punctele tale slabe

CV-ul trebuie să creeze portretul angajatului perfect pentru jobul respectiv; de aceea, este indicat să îţi realizezi câte o versiune de CV pentru fiecare job în parte, în funcţie de cerinţele angajatorului. De asemenea, la interviu, orice posibilă slăbiciune trebuie transformată într-o calitate. Angajatorul are nevoie de cei mai buni oameni, nu de cei care îşi cunosc defectele, însă nu ştiu cum să le valorifice. Dacă tu nu ai încredere în forţele tale, de ce îi ceri angajatorului să aibă încredere în tine şi să îţi ofere jobul?

 • 8. Detalii despre anii de gimnaziu sau şcoala primară

Rubrica educaţie din CV-ul tău ar trebui să cuprindă profilul liceului, specializarea şi studiile superioare. Ceea ce ai făcut anterior nu va avea o prea mare relevanta la formarea ta profesională. În plus, îţi încarci CV-ul cu detalii şi rişti să pierzi interesul angajatorului.

 • 9. Joburile sezoniere

În cazul în care joburile sezoniere sau ocazionale au legătură cu jobul la care aplici, atunci este normal să îţi dovedeşti experienţa prin menţionarea acestora. Dacă însă joburile respective nu au nicio relevantă, au fost joburi de-o vară, lucruri pe care le-ai făcut, la nevoie, în perioada de studenţie, scoate în evidenţă doar experienţă care ţi-a definit traiectoria profesională.

* * *

    

10 motive pentru care nu eşti chemat la interviuri

 

 • 1. Trimiţi CV-uri doar companiilor foarte cunoscute

O companie de renume poate reprezenta un loc de muncă destul de tentant, însă există suficiente alte firme de care nu ai auzit, mai mici, nou înfiinţate, care pot oferi oportunităţi destul de interesante. Tocmai acestea se confruntă cu o lipsă de personal, pentru faptul că nu îşi fac atât de multă publicitate. Profită de acest gol şi pune-ţi la punct experienţa profesională, aplicând pentru o companie mai mică, însă cu posibilităţi de avansare mai ofertante.

 • 2. Nu urmăreşti "instrucţiunile"

Fiecare companie are un anumit set de proceduri, valabil şi pentru procesul de angajare. Poate că mai întâi trebuie să trimiţi CV-ul, apoi să ai un interviu prin telefon, urmat de trimiterea unui mail de recomandare etc. Important este să nu sari peste etape, pentru că, în caz contrar, rişti că CV-ul tău să nu ajungă în mâinile persoanei potrivite.

 • 3. Ai nevoie să îţi personalizezi CV-ul

Dacă vei trimite acelaşi CV la toate companiile, fără să îl "cosmetizezi" în funcţie de postul pentru care aplici, ai şanse mari ca acesta să treacă neobservat. Angajatorul caută din teancul de aplicaţii, CV-urile care se potrivesc cerinţelor. Sunt destule persoane care vor să obţină postul respectiv, aşa că nimeni nu va sta să îţi citească tot CV-ul în speranţa că va găsi ceea ce căuta.

 • 4. Scrisoarea de intenţie nu prezintă interes

Dacă ţi s-a cerut să prezinţi o scrisoare de intenţie, atunci aceea va deveni, alături de CV, cartea ta de vizită. Este mijlocul perfect prin care poţi atrage atenţia, însă dacă aceasta aparţine banalului, nu vei obţine interviul mult dorit. Încearcă să dezvolţi în scrisoarea de intenţie puncte forţe din CV-ul tău care pot folosi companiei respective şi care îţi scot în evidenţă talentul şi abilităţile.

 • 5. Nu foloseşti cuvinte cheie

În prima fază, angajatorul va "scana" CV-ul tău pentru a găsi cuvinte cheie, termeni relevanţi postului pentru care aplici. De exemplu, denumirea diverselor programe de operare pot constitui termeni-cheie. Pe cât posibil, încearcă să incluzi cât mai multe astfel de cuvinte, pentru a fi uşor de localizat. Include cursuri, traininguri, premii şi diplome obţinute în cariera ta.

 • 6. Materialele tale nu sunt perfecte

Greşelile de format sau de ortografie nu au ce căuta în materialele de prezentare ale unui profesionist. Ştiai că după aproximativ două astfel de greşeli, eşti eliminat din cursa pentru postul respectiv? De ce? Pentru că i-ai dovedit angajatorului că nu ai grijă pentru detalii şi nu te interesează prea mult modul în care te prezinţi.

 • 7. Nu ştii cui să trimiţi CV-ul

Atunci când redactezi o scrisoare de intenţie, o poţi adresa în general, oricui o va citi, însă vei atrage atenţia dacă vei menţiona numele persoanei care se ocupă de angajări. Dacă anunţul nu conţine numele acestei persoane, sună la compania respectivă şi cere informaţii despre angajator. Chiar dacă vei ridica poate întrebări în legătură cu cererea ta, motivaţia cea mai bună este dorinţa ta de a primi acel job.

 • 8. Nu ai o persoană de contact în interiorul companiei

Dacă ai norocul să afli de un prin intermediul unei persoane de legătură, atunci menţionează numele acelei persoane, pentru că în mod sigur CV-ul tău va primi atenţia cuvenită.

 • 9. Nu revii cu un telefon după ce ţi-ai trimis CV-ul

86% dintre angajatori au declarat că aplicanţii ar trebui să revină cu un telefon după aproximativ două săptămâni de la depunerea CV-ului. În felul acesta, atrag prin faptul că prezintă interes şi îşi sporesc şansele de a fi chemaţi la interviu.

 • 10. Nu eşti atât de pregătit precum crezi

Cu toate că tu ştii că te poţi adapta oricărei poziţii pentru care ai aplicat, acest lucru nu îl va convinge pe angajator să îţi ofere postul respectiv. Dacă nu ai calificarea şi experienţa necesară pentru un anumit job, atunci trebuie să te aştepţi că va exista o persoană înaintea ta care îndeplineşte condiţiile respective. Încearcă să optezi pentru joburi la care porneşti măcar cu studiile sau experienţa necesară sau dacă nu, nu te aştepta să faci imediat o schimbare de carieră.

 


Accesări: 11769

Consiliere pentru carieră

Găsiți aici: - Reguli pentru un job perfect; - Unde caut un loc de muncă? - Cum caut un job? - Câteva sfaturi, pe care, dacă le vei folosi, probabilitatea să-ţi găseşti jobul dorit va creşte considerabil; - În evaluarea unor oferte de lucru, sunt câteva elemente foarte importante ce trebuie luate în considerare. Citeşte mai mult...
O scrisoare de intenţie nu trebuie să lipsească în momentul în care trimiteţi un CV pentru un potenţial angajator. - Profită de orice şansă în momentul în care vrei să aplici la un job. - Cum se face o scrisoare de intenţie? - Planul unei scrisori de intenţie reuşite; - Scrisoarea de intenție: sfaturi cheie; - Model - Scrisoare de intenție. Citeşte mai mult...
Interviul de angajare - un adevarat test de capacitate pentru tinerii cu dizabilităţi fizice … Interviul de angajare poate fi comparat cu un test de capacitate. .. Pentru majoritatea persoanelor această etapă în căutarea unui loc de muncă este dificilă, iar pentru o persoană cu nevoi speciale acest test poate fi de cîteva ori mai anevoios si mai emoţionant. Interviul seamănă mult cu o afacere - în care angajatorul îşi alege persoana potrivită pentru a rezolva sarcinile sale, iar aplicantul este acel individ cu sau fără dizabilităţi care încearcă să-şi vîndă cît mai avantajos serviciile prin abilităţii, deprinderile şi cunoştinţele ce le posedă. Citeşte mai mult...
Orientarea vocaţională şi determinarea profesională pentru tineri! Fiecare om îşi înţelege cel mai bine propria existenţă. Pe parcursul vieţii, evenimentele cu care ne confruntăm ne pun în situaţia de „a alege”, de cele mai multe ori, dintre mai multe alternative. În timp, se formează „capacitatea de a lua decizii”, trăsătură care defineşte personalitatea. Bazele formării personalităţii se pun în perioada adolescenţei, etapă de viaţă când are loc o intensă dezvoltare pe mai multe planuri (fizic, intelectual, socio-afectiv), care va duce la conturarea identităţii de sine. Citeşte mai mult...

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2021 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 842419 | Total ieri: 404 | Total azi: 31
PAGINA ÎN SUS